ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ  ΙΣΧΙΟΥ


Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι αναμφισβήτητα κάποιος τραυματισμός στο ισχίο τους. Με το πέρας της ηλικίας, τα οστά χάνουν το ασβέστιό τους και γίνονται πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η σπονδυλική στήλη, η περιοχή του ισχίου, το αντιβράχιο και οι μηροί.


Οι γυναίκες φαίνεται να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των αντρών, αφού οι πιθανότητες να σπάσουν το ισχίο τους διπλασιάζονται έως και τριπλασιάζονται εξαιτίας της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτό συνεπάγεται απώλεια της πυκνότητας των οστών και συνεπακόλουθη οστεοπόρωση και οστεοπενία, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των πιθανοτήτων κάποιου κατάγματος.


Το κάταγμα του ισχίου είναι ένας από τους συνηθέστερους φόβους των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων και όπως φαίνεται, με βάση τις στατιστικές, απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς πανευρωπαϊκά,  ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με κάταγμα ισχίου φαίνεται να ξεπερνά τους 450.000 ενώ, από το ποσοστό αυτό, το 90% αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός  αυτός  κυμαίνεται μεταξύ 15.000 με 20.000 ατόμων με ηλικία συνήθως άνω των 70 ετών.


Επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες για να σπάσει κάποιος το ισχίο του, αφού η συντριπτική πλειονότητα των καταγμάτων, της τάξης του  90% και στα δύο φύλα, είναι αποτέλεσμα μίας απλής πτώσης από το ύψος που στέκονται ή και από μικρότερο ύψος. Στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, το ποσοστό μιας πτώσης ετησίως ανέρχεται στο  28% με 35%, ενώ παρουσιάζεται άνοδος στις ηλικίες μεγαλύτερης των 75 ετών, όπου το ποσοστό φτάνει στο 32 με 42%. Περίπου 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας 45-49 ετών, 1 στις 2 ηλικίας 85 και πάνω, και 1 στους 3 ηλικιωμένους άντρες θα εμφανίσουν κάταγμα ισχίου μετά από πτώση.


Επιπλέον, φαίνεται ότι ένας τραυματισμός δεν επιφέρει μόνο σοβαρές σωματικές επιπτώσεις, αλλά και ψυχολογικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% των ηλικιωμένων, ηλικίας 70-85 ετών, που είχαν μια πτώση και έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα, ανέφεραν ότι φοβούνται μια επόμενη πτώση ενώ επίσης το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι περιόρισαν αισθητά την κινητικότητά τους εξαιτίας του κινδύνου μιας επόμενης πτώσης.

Στην πρώτη εικόνα εμφανίζεται ένα κάταγμα στον Αυχένα του μηριαίου, ενώ στην δεύτερη εικόνα το κάταγμα είναι στον τροχαντήρα του ισχίου.
Πρώτα από όλα, το χειρουργικό κρεβάτι αποτελεί μονόδρομο για έναν τέτοιο τραυματισμό.  Μάλιστα, η μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο πρέπει να είναι άμεση και η εγχείρηση να γίνει το συντομότερο δυνατόν.


Διάγνωση
Συνήθως τα κατάγματα του ισχίου έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που καθιστούν εύκολη την διάγνωσή τους. Σαφώς, την διάγνωση ακολουθεί και μια ακτινογραφία, προκειμένου αφενός να επιβεβαιωθεί το κάταγμα, αφετέρου να εντοπιστεί ακριβώς ή πληγείσα περιοχή.


Τα συμπτώματα του κατάγματος του ισχίου είναι:


 Έντονος πόνος στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα.


 Αδυναμία τοποθέτησης βάρους στο τραυματισμένο πόδι.


 Μελάνιασμα και πρήξιμο στο ισχίο και στη γύρω περιοχή.


 Πιο κοντό πόδι στην πλευρά του τραυματισμένου ισχίουυ


 Στροφή προς τα μέσα ή προς τα έξω του ποδιού που βρίσκεται στην πλευρά του   τραυματισμένου ισχίου.
Ανάρρωση


Η ανάρρωση μετά από ένα κάταγμα ισχίου και το συνεπακόλουθο χειρουργείο είναι ένα κομβικό σημείο για την μετέπειτα ζωή του ασθενούς. Όπως είναι λογικό, ο πρώτος καιρός μετά το χειρουργείο είναι δύσκολος και χρειάζεται προσοχή.  Καθώς θα πρέπει ο ασθενής να μείνει αρκετό καιρό στο κρεβάτι, θα χρειαστεί ένα καλής ποιότητας αερόστρωμα, το οποίο βοηθάει στο να αερίζεται το σώμα και να μην «ανοίγει» εξαιτίας της ακινησίας. Επίσης, ένα κρεβάτι ηλεκτρικό- πολύσπαστο, με αναλτήρα έλξης, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή και ευκολία τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για το άτομα που θα τον βοηθούν στο σπίτι. Μάλιστα, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι δύσκολο να σηκώσουμε και να μεταφέρουμε έναν ασθενή  από το κρεβάτι, δεδομένου ότι ο απλός άνθρωπος δεν γνωρίζει την σωστή τεχνική και ο ασθενής είναι αδύναμος για να βοηθήσει στον χειρισμό του.  Εάν δεν είστε σε θέση να αγοράσετε κρεβάτι, στο KLIOMED μπορείτε να νοικιάσετε ένα πολύ καλής ποιότητας ηλεκτρικό κρεβάτι και να το κρατήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μικρότερο έξοδο αλλά υψίστης σημασίας, είναι και η εφαρμογή μετεγχειρητικών καλτσών για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιας θρόμβωσης στις φλέβες, αλλά και μετέπειτα, για τους ίδιους λόγους, ενδείκνυται η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.


Ένα ακόμα βοήθημα που θα χρειαστεί ένας ασθενής με κάταγμα ισχίου, είναι κάποιο βοήθημα βάδισης, είτε αυτό είναι μια βακτηρία, είτε ένα μπαστούνι είτε ένας περιπατητήρας (το γνωστό πι), σπαστός ή σταθερός.


Το κεφάλαιο «μπάνιο» είναι σίγουρα ένα δύσκολο κεφάλαιο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ισορροπία και την βάδισή τους. Στο KLIOMED διαθέτουμε πολύ μεγάλη ποικιλία σε βοηθήματα για το μπάνιο, από ανυψωτικό τουαλέτας και καμπίνα λουτήρα για λούσιμο των μαλλιών στο κρεβάτι, μέχρι γερανούς μεταφοράς.
Η φυσικοθεραπεία είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα που πρέπει να παρέχεται σε έναν ασθενή κατά την διάρκεια της ανάρρωσής του. Μέσω της φυσικοθεραπείας, ο ασθενής θα καταφέρει να ενδυναμωθεί σωματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που σαφώς θα τον βοηθήσει και ψυχολογικά, αφού θα πάψει να αντιμετωπίζει την κατάστασή του με ηττοπάθεια και θα καταπολεμήσει τον φόβο μιας επόμενης πτώσης του στο μέλλον. Στο KLIOMED συνεργαζόμαστε με μια ομάδα καταρτισμένων φυσικοθεραπευτών οι οποίοι, με την καθοδήγηση του εμπειρότατου φυσικοθεραπευτή και συντονιστή τους κ. Ιωάννη Ξυνογαλά, είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια στον ασθενή για την αποκατάστασή του στο μέγιστο βαθμό.


Προτού μπούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των καταγμάτων του ισχίου, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση ενός τέτοιου κινδύνου:


Περιβαλλοντικοί παράγοντες (χαλάκια, ανεπαρκής φωτισμός, μικρόσωμα κατοικίδια κλπ)


λήψη φαρμάκων (ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά κλπ.)


παθολογικά αίτια και χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, ορθοστατική υπόταση, οστεοαρθρίτιδα, νεφρολιθίαση κλπ)


Έλλειψη βιταμίνης D εξαιτίας της μειωμένης έκθεσης στον ήλιο


Διατροφικοί παράγοντες (Έλλειψη ασβεστίου- μειωμένη κατανάλωση γάλακτος και τυριού)


η αϋπνία


ο αλκοολισμός


η μειωμένη άσκηση


η άνοια


Στο σημείο αυτό, ήρθε η ώρα να δούμε τα είδη των καταγμάτων του ισχίου, την διάγνωσή τους καθώς και την αποκατάστασή τους.


Τα κατάγματα του ισχίου, ανάλογα με το σημείο του οστού που συμβαίνει, χωρίζονται σε διατροχαντήρια και υποκεφαλικά.


Το διατροχαντήριο κάταγμα μηριαίου είναι ένα κάταγμα διαγώνιο, ανάμεσα στο μείζονα και ελάσσονα τροχαντήρα. Ο τροχαντήρας είναι το άνω μέρος του μηρού που προβάλλει προς τα έξω. Η περιοχή των τροχαντήρων έχει υφή σπογγώδους οστού και γι΄ αυτό μετά από ένα τέτοιο κάταγμα ο ασθενής χάνει αρκετά μεγάλη ποσότητα αίματος.


Το υποκεφαλικό κάταγμα, ανήκει στα κατάγματα του αυχένα του μηριαίου οστού. Στην κάκωση αυτή σπάει ο αυχένας του μηριαίου οστού, ακριβώς κάτω από την κεφαλή. Ο αυχένας του μηριαίου οστού βρίσκεται στο πάνω μέρος του μηρού, μετά το σφαιρικό μέρος που βρίσκεται στην κοιλότητα της άρθρωσης.